Gizem Elibol
Mimari Görselleştirme Nedir? Ne gibi Avantajları Var?
Mimari görselleştirme, ikinci boyutta çizilmiş bir mimari bir projenin üçüncü boyuta kaldırılarak, tasarımın gerçeklikte malzeme, ışık, detay gibi unsurlar ile birleştiğinde nasıl görüneceğinin bilgisayar ortamında hazırlanması işlemidir.
Üç boyutlu görselleştirme programları aslında bir çok sektörde kullanılıyor. Fakat en yaygın olarak gördüğümüz kullanıcılar mimarlar, iç mekan tasarımcıları ve endüstri ürünleri tasarımcıları.

Tasarım aşamasında belirlenen konsept doğrultusunda yapılan çalışmalar kimi zaman gerçeklikte istenen atmosferi yaratmaz. Bunu önceden görebilmek ve tasarımı buna göre evirmek hem maddi hemde zamansal kazanç sağlar.
Bazı avantajları avantajlar;
Malzemelerin birbirleriyle, çevreyle ve ışıkla ilişkilerini görebilmek ve karşı tarafa sunabilmek.
Olası revizyonların(karşı taraftan gelebilecek) önüne uygulama, söküm, yıkım, baştan imalat gibi durumlar yaşamadan geçebilmek.
Tasarımcı/müşteri ilişkisini daha sağlıklı kurabilmek.
Alternatifleri görebilmek.(Farklı renk, form vs.)
Örneğin çalışma bir ürün ise, prototip üretip bu ürünü bir fotoğrafçıya çektirerek katalogunuzda kullanmak yerine üç boyutlu görselleştirmeyi tercih ederek, ekipman+fotoğrafçı+stüdyo kiralama gibi masraflardan kaçınabilir. Üretim anında oluşabilecek fabrikasyon hatalarını sıfıra indirerek ürünün kusursuz görseline sahip olabilirsiniz.
Eğer bu görselleştirmeleri yapan kişi siz iseniz;
Bu çalışmalar sonucunda daha estetik ve açıklayıcı bir portfolyoya sahip olursunuz.
Renk/doku uyumu, mekan ölçeğini ve ergonomiyi anlama gibi konularda algınızı ve yaratıcılığınızı geliştirmenize katkı sağlar.
Zamanla çevrenizi daha detaylı incelemeye, dokarı, renkleri ve ışık davranışlarını daha iyi algılamaya başlarsınız.
Freelance olarak çalışıyorsanız bir ofis ortamına yada mesai saatlerine sabit almadan her an her yerden çalışabilirsiniz.
Bu işler için piyasada en yaygın kullanılan programlar;
-Autodesk 3ds Max / Revit / Autocad
Sketchup
Lumion
Rhinoceros
Archicad
Solidworks
Render motorları;
Vray
Corona Renderer
Blender
Keyshot
Arnold
Fstorm
Octane
Redshift
Unreal
Twinmotion